De vraag naar slimme, zelfvoorzienende logistieke panden op het gebied van energievoorziening is groter dan ooit en neemt alleen maar toe. Door de verduurzaming verder op te voeren, creëren bedrijven voor zichzelf een concurrentieel voordeel.
In 2024 stond de Nederlandse logistieke vastgoedsector voor grote uitdagingen, in een jaar waarin schaarse ruimte, hoge rentes, inflatie en netcongestie een blijvende druk op de markt zetten. Daarbij kampt de sector met een hardnekkig imagoprobleem: na de discussie over ‘verdozing’ ligt de focus nu op arbeidsmigratie. Dit leidt af van de fundamentele vraag waar onze overheid mee worstelt: welke rol speelt logistiek in de economie van de toekomst? Innovatie lijkt de sleutel naar vooruitgang. Slimme technologie, zoals smart warehousing, automatisering, digitalisering en gebouwgebonden energieoplossingen, biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om efficiënter, duurzamer en veerkrachtiger te worden. De toekomst van logistiek ligt in het vermogen om zich aan te passen aan de steeds sneller veranderende behoeftes.Real-time Inzichten leiden tot betere beslissingen.
Opkomst van smart warehousing
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de logistieke sector in 2024 was de verdere opkomst van smart warehousing. Slimme magazijnen maken gebruik van technologieën zoals geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen (AS/RS), robots voor orderpicking, en drones voor voorraadbeheer. Deze innovaties helpen bedrijven om beter om te gaan met ruimte en arbeid en dus de arbeidsproductiviteit te verhogen. In een markt waarin de arbeidskosten en schaarste aan personeel toenemen, biedt automatisering een oplossing om met minder menselijke tussenkomst toch sneller en efficiënter te opereren.
Digitalisering in vastgoedbeheer
Daarnaast speelt data-analyse een steeds grotere rol in het optimaliseren van magazijnprocessen. Digitalisering stelt bedrijven in staat om nauwkeurig te voorspellen welke voorraden nodig zijn en precies te zien waar bottlenecks optreden. Door middel van slimme softwareapplicaties kunnen supply chains dynamischer reageren op vraagveranderingen, wat helpt om voorraden te verminderen en efficiënter gebruik te maken van beschikbare opslagruimte.
Digitalisering ondersteunt niet alleen de warehouse-activiteiten zelf, maar ook het vastgoedbeheer en de logistieke planning. Via IoT (Internet of Things) technologie kunnen sensoren in gebouwen real-time gegevens verzamelen over energieverbruik, ruimtegebruik, temperatuur en veiligheid. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de efficiëntie te optimaliseren, kosten te verlagen, en om duurzaamheid te bevorderen door energieverspilling te verminderen. Ook smart building-managementsystemen spelen hierin een rol. Deze systemen geven vastgoedbeheerders de mogelijkheid om operationele processen en onderhoudstaken proactief te plannen. Dat bespaart niet alleen kosten, maar kan ook bijdragen aan een betere klanttevredenheid doordat faciliteiten betrouwbaarder worden. Dit soort digitale innovaties zijn cruciaal voor de sector, waar klanten hogere eisen stellen aan flexibiliteit en efficiëntie.
Beter afstemmen van vraag en aanbod
Energievoorziening is een groeiend probleem binnen de logistieke sector, vooral met het toenemende probleem van netcongestie in Nederland. Om deze uitdaging aan te gaan, wordt in de logistieke vastgoedsector steeds meer geïnvesteerd in gebouwgebonden energieoplossingen. Moderne logistieke panden zijn uitgerust met eigen duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Dit verlaagt niet alleen de CO2-uitstoot, maar maakt de gebouwen ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarnaast investeren bedrijven in energieopslagsystemen, zoals batterijen, die overtollige energie kunnen opslaan voor gebruik op piekmomenten. Op deze manier kunnen gebouwen blijven draaien zonder volledig afhankelijk te zijn van het net en wordt de belasting op het elektriciteitsnet verminderd.
Verder wordt gekeken naar slimme energiebeheeroplossingen, zoals Demand Side Management (DSM), waarmee vraag en aanbod van energie beter op elkaar afgestemd worden. DSM kan op basis van data en algoritmes het energieverbruik in real-time bijsturen, bijvoorbeeld door bepaalde processen tijdelijk te pauzeren wanneer er een piekbelasting is op het net.
Nog meer zelfvoorzienend met energie
Voor 2025 lijkt de trend naar slimme, zelfvoorzienende logistieke gebouwen zich alleen maar te gaan versterken. Met de toenemende complexiteit in supply chains en de vraag naar flexibiliteit zal de vraag naar smart warehousing en digitalisering blijven groeien. Logistieke bedrijven zullen verder investeren in technologieën zoals robotica, IoT en AI, niet alleen om hun magazijnen efficiënter te maken, maar ook om met data en slimme software beter in te kunnen spelen op veranderingen in de vraag en het aanbod.
Daarnaast zullen energieoplossingen een belangrijke prioriteit blijven, vooral gezien de aanhoudende netcongestie. In 2025 wordt het essentieel voor de sector om de verduurzaming verder op te voeren, door innovatieve en energieonafhankelijke oplossingen die ook de belasting op het elektriciteitsnet verlichten. Dit biedt ook een concurrentievoordeel, want bedrijven die zelfvoorzienende gebouwen hebben, kunnen gemakkelijker voldoen aan de strengere duurzaamheids- en milieueisen die vanuit de overheid worden gesteld. Bovendien staan zij klaar om te profiteren van de nieuwe ‘heilige graal’ in de transportsector: de laagste prijs per ‘getankte’ kilowattuur.